Squonk plays Genesis



~ The Story of Genesis ~

Ed Wernke ~ drums, percussie, 6-string
Foto: Made by Greet

Muziek speelt al van kinds af aan een belangrijke rol in mijn leven. Op 4 jarige leeftijd 'drumde' ik mee op liedjes van de radio. Welliswaar niet op een echt drumstel maar op dash tonnen (begin jaren '70 een bekend wasmiddel). Vandaar dat ik op mijn zesde al een kinderdrumstel kreeg van mijn ouders. Na een korte periode drumles genoten te hebben op de muziekschool, heb ik jarenlang privéles gehad van André van Schaik. Deze bevlogen drumleraar is een belangrijke inspiratiebron voor mij geweest. Tijdens de lessen hebben we ook heel veel over muziek en drummers gesproken. Onder andere Steve Gadd, Carl Palmer, Jeff Porcaro, Charlie Watts (!), Billy Cobham, Phil Collins en Bill Bruford. Deze drummers behoren nog steeds tot mijn favorieten.

Op de middelbare school (begin jaren '80) heb ik van een klasgenootje de lp 'Moving Pictures' van Rush geleend. Dat album heeft een verpletterende indruk op mij gemaakt en is nog steeds mijn favoriete album. Op 14 november 1981 heb ik Rush voor het eerst live in Ahoy gezien. Het zal geen drummer verbazen dat Neil Peart sindsdien mijn grootste inspiratiebron is.

Foto: Made by Greet

Mijn eerste serieuze band was Troak, tevens een belangrijke leerschool voor het spelen in een rockband. Samen met bassist René Bacchus en toetsenist Peter de Jong van Troak heb ik in 1987 For Absent Friends opgericht. Daar speel ik na dik 20 jaar nog steeds met veel plezier in.

Naast FAF heb ik in de jaren '90 ook nog wat muzikale uitstapjes gemaakt bij o.a. Timelock en November. Hoewel ik altijd zeer terughoudend ben geweest om in tributebands te spelen (het klinkt toch nooit zo goed als het origineel), moet ik bekennen dat het wel heel erg leuk en leerzaam is om de muziek van Genesis, toch één van de grootste symfogroepen ooit, te spelen. Ik hoop dat de mensen die naar de optredens van Squonk komen er net zoveel plezier aan beleven als wij met het spelen van de klassiekers van onze muzikale helden. Want daar draait het tenslotte om bij muziek maken en luisteren.

Social Media / Internet

Squonk - geschiedenis

  • 2006 - Hoe het begon
  • 2008 - De eerste optredens
  • 2011 - Heden